Ha már szerepjátékoztál fórumon, bizonyára ismered a jelöléseket. Kérlek, ha egy kicsit is bizonytalan vagy, vagy még sosem jártál hasonló oldalon, nézd át a következő pár alapszabályt, hogy annak rendje és módja szerint kezdhesd el a játékot! =)
A fórumos, RPG alapú szerepjátéknál a következő jelöléseket használjuk:
* - Két csillag (*) közé kell írnod a leíró részeket, vagyis mikor általánosságban beszélsz, vagy csak úgy mellékesen megemlítesz valamit, de a karaktered ezt nem mondja ki, s nem is gondol rá ebben a pillanatban.
Példa: *Ma nagyon korán keltem, nem bírtam aludni. Egész éjjel csak forgolódtam, féltem elaludni.
Napok óta rémálmaim vannak, nem tudom, miért...*
- - Gondolatjellel (-) jelöljük, amikor a karakter megszólal, akár csak a regényekben. Ha azt szeretnétek, hogy a hozzászólás a lehető legáttekinthetőbb legyen, párbeszéd írásakor kezdjetek új sort, vagy színezzétek máshogy a megfelelő mondatokat.
Példa: - Miért mindig velem történik valami? *Tűnődtem, miközben mereven magam elé tekintve róttam az iskola folyosóit. Céltalanul bolyongtam, még mindig nem értettem, hogy kaphattam 2-est a törénelem dolgozatomra. Én tanultam, tényleg tanultam, de úgy látszik, a tanár ezzel nem igazán ért egyet. *
- Aúúú.. *Jajdultam fel, mikor nekiütköztem valami keménynek.. *
~ - Hullámvonalat (~) használunk a gondolatok jelölésére, ha a karaktered épp akkor, egy bizonyos esemény közben gondol valami olyanra, ami a játék szempontjából fontos lehet.
Véleményem szerint a három jelölés közül ez nem annyira fontos, mégis, ha valami fontos dologról elmélkedik a karakter, jó, ha kiemeljük egy egyezményes jellel, hiszen így figyelemfelkeltőbb, s a játékostárs tekintete is nehezebben siklik el a mondat(ok) felet..
Példa: *Kiértem a kereszteződésből, de még mindig nem mertem gyorsabban hajtani. * ~Mi lesz, ha valaki ki lép elém? Mi lesz, ha nem működik a fék? ~*Gondoltam kétségbeesetten. Persze ez érthető, hiszen két nappal ezelőtt kaptam kézbe a jogsimat, s még nem vagyok kellőképpen magabiztos.
Nos ennyi a jelölésekről. A másik nagyon fontos dolog az az idő. Ez lehet múlt, vagy jelen, de semmi kép se írjatok jövőben, elvégre nem gyakran találkozik az ember olyan regényekkel, történetekkel, amikben folyamatosan jövő időt használ a szerző.
Mivel a Twilight saga E/1-ben íródott, ezért én jobb szeretném, ha megpróbálnánk visszaadni a regénysorozat ezen részét, személyesebbé téve ezzel a hozzászólásokat, de, ha valaki E/3-ban szokta meg, akkor nyugadtan írhat úgy továbbra is, ez nincs megkötve, csak egy tanács.
Remélem minden érthető, és világos. Ha bármi kérdésetek van, írhattok PM-et, vagy a csevegőben is kérdezhettek =)
Bella